Cíl
- Zlepšení kluzných vlastností lyží a konzervace skluznice
- Doleštění a zviditelnění struktury
Parametry ovlivňující voskování
- Typ vosku, teplota skluznice a okolní teplota v místnosti
- Způsob voskování (za studena na pásu, za tepla, rounem zažehlování)
Postup
1/ Aplikace vosku
- Zažehlování, voskování za tepla voskovacím válcem nebo rounem, voskování za studena
2/ Kartáčování a leštění
- Kartáčem (manuálně nebo mechanicky) nebo leštícím válcem
3/ Odhrotování, lěštění špičky a paty hran - polishing
Odhrotování a leštění hran
Ostré hroty jakož i přebytečný vosk se odstraní a hrana se vyleští.
Protože po provedených výbrusech hran různého typu zůstanou na hranách větší či menší ostří (grot), je třeba hrany precizně odhrotovat. I nejlépe upravená lyže ztrácí své dobré jízdní vlastnosti, je-li špatně nebo není-li vůbec odhrotována, popř. podbroušena, a proto je nezbytné věnovat tomuto pracovnímu kroku velkou pozornost.