Broušení boční hrany

Cíle

  • Broušení poškozených nebo rezavých hran
  • Broušení bočních hran na požadovaný úhel
  • Konzistentně hladká hrana po celé její délce (ostrost – požadované ostrosti dosáhneme pomocí broušení keramickým diskem)

Parametry ovlivňující odběr materiálu a ostrost

  • Rychlost otáčení keramického disku / brusného pásu
  • Pás: hrubost zrna
  • Keramický disk: tvrdost disku

Úhlování boční hrany

Úhel boční hrany

Volba úhlu boční hrany závisí na pokročilosti lyžaře, kvality sněhu a upravenosti sjezdových tratí.

89°

  • Pro měkké a elastické lyže
  • Pro měkký a mokrý terén
  • Pro méně zdatné lyžaře

88° a menší

  • Pro tvrdý a zledovatělý sníh
  • Pro sportovní jízdu a vyspělejší lyžaře

Boční úhlování snowboardů

Volba úhlu hrany se řídí podle typu prkna:

  • Závodní prkna (Alpine) 88° - 86°
  • Freeride prkna 90° - 88°
  • Freestyle prkna 89° - 88°

Boční úhel


Broušení boční hrany pásem

Velikost brusného zrna se volí podle stupně poškození hrany (K80 - K120).

Pro bezvadný průběh broušení je zásadní dostatečné zásobování chladící kapalinou. Proto doporučujeme často kontrolovat trysku přivádějící chladící kapalinu a dodržovat předepsané lhůty pro výměnu.

Brusné čelisti

Kontaktní kotouč


Broušení boční hrany keramickým diskem

V rámci tohoto procesu se boční hrany brousí pomocí speciálních keramických brusných kotoučů. Výhodou této metody je absolutně plochý a velmi jemný povrch hrany. To dává lyži vynikající jízdní vlastnosti, kterých nelze dosáhnout broušením na pásu.

Broušení boční hrany keramickým diskem

Broušení boční hrany keramickým diskem


Ceramic Disc Finish

  • Tvrzené hrany (Fischer Plasma Edge, Atomic Chrome Edge, Blizzard Titanium) je možné bez problémů opracovat (jen úbytek materiálu je nižší – proto je třeba provést větší počet výbrusů)

Počet výbrusů je závislý na výchozím stavu hrany (úhel hrany, zaoblená hrana, poškození) a také na rychlosti výbrusu:

  • U drobných a středních poškození lyží, např. z půjčovny: 1 výbrus
  • Špatný stav hran, popř. rychlý posuv: 2-3 výbrusy
  • U podstatné změny brusného úhlu: víckrát

U starších modelů (např. sendvičové lyže) by se měl před broušením na disku odstranit boční profil (nožem na odstranění bočního profilu nebo broušením na pásu).

V případě, že dojde k zamazání bočního profilu při broušení diskem, doporučujeme následně upravit nožem na odstranění bočního profilu.